marți, 11 ianuarie 2011

vremea îndoielii, vremea schimbării

acolo unde este vară mereu, dar şi acolo unde este iarnă mereu, trăiesc cele mai conservatoare comunităţi umane.
de ce să te frămânţi pt un acoperiş deasupra capului acolo unde e veşnic cald? o nucă de cocos pică şi singură din înalt, dacă n-ai o piatră la îndemână, şi-ţi ţine şi de foame şi de sete. şi de dor de codru verde. trebuie doar să te fereşti, să nu-ţi cadă-n cap. şi să nu fie prin apropiere vreo ceva căreia îi place cărniţa, chiar şi nepregătită, iar nucile le ignoră.
din ce să-ţi faci colibă dacă n-ai decât gheaţă, oase şi piei îmblănite la îndemână? nu e nimic mai veşnic decât gheaţa unde e numai gheaţă. stai la copcă ore în şir, loveşti animalul ieşit să respire şi te încălzeşti azi şi mâine din grăsimea, pielea şi oasele lui.
nu trebuie să inventezi nimic acolo unde e numai cald, sau numai frig.

eu m-am născut iarna, la sfârşitul lui ianuarie, şi, probabil, în primele luni de viaţă am crezut că aşa va fi mereu, numai iarnă. am impresia că nu-mi plăceau zilele mohorâte de după sărbători. nu cred că înţelegeam  rostul peticelor de zăpadă ca o rochie de mireasă sfâşiată în grabă. cred că m-am bucurat văzând că vremea se schimbă, cerul nu e de fapt cenuşiu ci albastru profund. m-am bucurat, cred, şi pt că n-a trebuit să fac nimic pentru asta, viaţa a devenit mai uşoară şi mai frumoasă fără efort.

mă apropiam de vârsta de un an, nu ştiam să vorbesc, nu puteam să comunic cu nimeni, aşadar nu înţelegeam de ce iarna vine din nou, deşi cred că avea la cunoştinţă că nu-mi convine. unde s-au dus zilele fără viscole, fără ger, dar cu soare, cu ţărâna caldă şi  fire de iarbă?
o fi din cauza mea? 

trebuie să nu mai greşesc anul viitor, să fiu mai atent. trebuie să inventez ceva.

4 comentarii:

  1. iarna mea are o singura luna: decembrie:))

    RăspundețiȘtergere
  2. iarna mea are o singură zi: când ninge prima dată.

    RăspundețiȘtergere
  3. frumoasa poveste de spus la gura sobei...
    iarna mea as vrea sa se numeasca primavara...doar primavara...as vrea sa vina primavara si apoi primavara...vara... toamna si iar....

    RăspundețiȘtergere
  4. pandhora,
    excelentă idee. candidezi la ceva, că te-aş vota...

    RăspundețiȘtergere