sâmbătă, 18 iunie 2011

nu există ţară pt gusturi impuse

n-am găsit romanul premiat de uniunea scriitorilor pe 2010, al lui radu mareş, librarii dau din umeri. şi nu e vorba despre librari care vând cărţi cum ar vinde varză, altădată mi-au adus ce le-am comandat.
nu e un semn bun. o componentă a valorizării unui produs literar, a încărcării cu valoare demnă de un premiu naţional, ar trebui să fie şi audienţa la public a produsului, precum şi valurile criticii de întâmpinare. aşa, avem doar opinia unui grup restrâns de scriitori.

am găsit în schimb john cheever (două mici romane şi integrala prozei scurte) şi cormac mc carthy (meridianul sângelui). citesc acum din ei fără mare entuziasm totuşi. primul mi se pare chiar inatractiv la lectură, prea tehnicist, literar vorbind, iar de la celălalt mă aşteptam la mai mult, având în vedere cât mi-a plăcut filmul de pe cartea lui, no country for old men.
dar mai am mult de citit şi, cine ştie, poate îmi schimb părerea.

6 comentarii:

  1. cred ca asta e genul lui McCarthy, construieste incet, lent si lucrurile se aduna si la final te face paf cu ceva. am citit si No country for old men, care mi-a intregit filmul. cartea te introduce in mintea personajelor. insa nu iti recomand traducerea. pt ca vei avea texani vorbind ardeleneste.

    citesc si eu acum Blood Meridian

    tipul e interesant si ca om, sa cauti pe net.


    nu pot sa lasc comentariu pt ca nu ai setata o chestie la blog (si nu sunt capabila sa iti explic, fiindca nu imi mai amintesc cum arata un blogspot pe dinauntru), asta e si oricum plec la tara si nu pot intra pe bloguri, doar pe mail.

    acesta a fost comentariul lui puck. mi/au mai spus si alte persoane ca nu pot posta commuri. oare de ce?
    acwata

    RăspundețiȘtergere
  2. încerc eu să postez un comentariu:

    aşa este cu inexistenţa unui loc al gustului comun, nici nu dorim asta; în schimb ne-am dori o ţară cu un nivel mai ridicat de cultură, mai departe totul ar fi mult mai uşor!

    RăspundețiȘtergere
  3. hm, deci merge.

    eu ziceam ca ar trebui sa conteze, cand e vb de un premiu, si reactiile cititorilor si ale criticilor, nu doar opinia unui nr restrans de scriitori adunati intr/un juriu

    RăspundețiȘtergere
  4. pictorii se pictează-n-tre ei,
    scriitorii scriu despre ei,
    lumea celebrează idei,
    dar,
    nimeni nu-i curios de ei.


    :)

    şi pe blogosferă la fel, numărăm cititorii cu maxim două cifre, mai puţin de o sută, cine crede că sunt mai mulţi se înşeală.
    am scris cititorii, nu ce ce traversează paginile doar în căutare de poze, citate, comentarii...

    şi după ce că suntem aşa de puţini, mai avem şi orgolii (mă includ şi pe mine) :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc frumos pentru link. L-am adaugat si eu pe al dumneavoastra, insa ideea era ca pe blogul dumneavoastra sa puneti link catre http://iasi365.com.
    In fine, sistemul 3 way e un gen de "pune-mi o pila" la Google (blogul dumneavoastra imi pune o "pila" pentru http://iasi365.com iar eu il "rasplatesc" cu un link pe http://oraselulvesel2/blogspot.com - cam asta ar fi in traducere libera acest schimb)
    Daca vreti sa modificati linkul e ok.
    Eu oricum va doresc multa sanatate si toate cele bune

    RăspundețiȘtergere