marți, 30 iulie 2013

al treilea război daco/roman

atata adevar dar lumea nu vrea sa accepte decat prostia ce ni se spune la sc ...anu asta am terminat a8-a si cand a zis profa de "romanizare"dacilor credeam ca ii dau cu ceva in cap la cate prosti scotea pe gura


incitat de polemica globalizare vs dacism, atat de vioaie zilele trecute pe fb și în alte spații virtuale, am dat clic pe youtube, interesandu/mă ce mai e nou cu dacii, ce/au mai inventat ei în ultimii ani, în afară de ce știm de la nicolae densușianu. nu am aflat mare lucru, dar am observat că dacia preistorică a devenit un fel de biblie dacică și afirmațiile de acolo / și din alte surse de specialitate, să zic așa, au prins coajă, s/au cimentat în mințile multora în ultima vreme, și, după cum se vede în comentariul de sus, în mințile unor tineri care sunt gata să le dea la cap profesorilor care le mai vb despre romanizarea dacilor.

explicații se pot găsi. cand prezentul e nasol, viitorul incert, ce/i rămane romanului? trecutul. trecutul apropiat nu e prea glorios, dictaturi, dictaturi, dictaturi, dar ceva tot a lăsat moștenire, anume o romanie ca soarele de pe cer și societatea multilateral dezvoltată, adică niște himere adoptate ca doctrine politice. a rămas orgoliul/ frustrarea cine puteam să fim și ce/am ajuns.

și contextul politic romanesc și european e de natură să favorizeze asemenea retragere din istoria curentă într/un trecut cat mai îndepărtat, europa de azi nu mai e cea a drepturilor omului la care visau romanii acum treizeci de ani, europa de azi e a unor functionari, unii dintre ei foști comuniști, care luptă, chipurile, cu un comunism rezidual, fantomatic. europa de azi e a unor functionari care decid ce e bine si ce e rau, in functie de interese.




luni, 22 iulie 2013

octavian perpelea zice

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu m-am bucurat tare mult când am auzit primăvara asta că George Geacăr se pregăteşte să scoată un nou volum. Fară să fie un autor de prim-plan,  vreo vedetuţă răsfăţată a lumii literare, George Geacăr reuşeşte să scrie o poezie tânără, percutantă, de calitate superior. Sunt sigur că dacă cineva n-ar cunoaşte deloc biografia scriitorului târgoviştean & ar avea acces doar la scriitura sa, ar jura că este unul dintre tinerii minimalişti de astăzi & nu un autor ataşabil din punct de vedere biologic optzecismului. Acest fapt se datorează & faptului că autorul renunţă la utilizarea  volutelor stilistice & nici nu practică vios jocuri intertextuale, asemeni poeţilor din generaţia sa. Seva poeziei lui George Geacăr vine din banalul cotidian, din cimentul blocurilor, în general din ritualurile zilnice/casnice ale omului obişnuit. De aceea, nici versurile sale nu problematizează nelinişti metafizice, nu descriu bolgii & nici nu exhibă intestinele sufletului. Este unul din motivele pentru care îl apreciez, pentru că este asemeni unui chef care reuşeste să facă o mâncare delicioasă fără să utilizeze mirodenii exotice, ori să-şi etaleze mâncărurile sub tot felul de forme baroce. De asemenea, ce-mi mai place la autor este umorul, un umor de foarte buna calitate, chiar daca aceasta nu vine neapărat pe filiera ludică, aşa cum se întâmplă în cazul multor poeţi contemporani. Dar cum cred că am vorbit deja prea mult, o să-i dau cuvântul autorului pentru a vă edifica & singuri asupra poeziilor sale, în cazul în care nu-l cunoaşteţi deja.


vă recomand întregul volum : George Geacăr – zoom. gaura de vierme, editura Casa de Pariuri Literare, 2013

n.b. nu e vorba numai de faptul că mi/a plăcut semnalul lui octavian, dar reproducerea lui aici aș vrea să fie și revenirea mea la blogarit. n/am putut să încep să scriu din nou pe blog după aproape un an ca și cum nu s/ar fi  petrecut nimic între timp.                                                                                             
 g.g.