marți, 30 iulie 2013

al treilea război daco/roman

atata adevar dar lumea nu vrea sa accepte decat prostia ce ni se spune la sc ...anu asta am terminat a8-a si cand a zis profa de "romanizare"dacilor credeam ca ii dau cu ceva in cap la cate prosti scotea pe gura


incitat de polemica globalizare vs dacism, atat de vioaie zilele trecute pe fb și în alte spații virtuale, am dat clic pe youtube, interesandu/mă ce mai e nou cu dacii, ce/au mai inventat ei în ultimii ani, în afară de ce știm de la nicolae densușianu. nu am aflat mare lucru, dar am observat că dacia preistorică a devenit un fel de biblie dacică și afirmațiile de acolo / și din alte surse de specialitate, să zic așa, au prins coajă, s/au cimentat în mințile multora în ultima vreme, și, după cum se vede în comentariul de sus, în mințile unor tineri care sunt gata să le dea la cap profesorilor care le mai vb despre romanizarea dacilor.

explicații se pot găsi. cand prezentul e nasol, viitorul incert, ce/i rămane romanului? trecutul. trecutul apropiat nu e prea glorios, dictaturi, dictaturi, dictaturi, dar ceva tot a lăsat moștenire, anume o romanie ca soarele de pe cer și societatea multilateral dezvoltată, adică niște himere adoptate ca doctrine politice. a rămas orgoliul/ frustrarea cine puteam să fim și ce/am ajuns.

și contextul politic romanesc și european e de natură să favorizeze asemenea retragere din istoria curentă într/un trecut cat mai îndepărtat, europa de azi nu mai e cea a drepturilor omului la care visau romanii acum treizeci de ani, europa de azi e a unor functionari, unii dintre ei foști comuniști, care luptă, chipurile, cu un comunism rezidual, fantomatic. europa de azi e a unor functionari care decid ce e bine si ce e rau, in functie de interese.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu