sâmbătă, 16 iulie 2011

diavolul din oglindă

profesorii îşi ameninţă elevii: dacă nu învăţaţi, o să ajungeţi la munca de jos (în romania munca e percepută ca o sancţiune socială), sau poate şi mai rău, la coada vacii, sau, mai nou, oameni ai străzii, homleşi, aurolaci, boschetari.
medicii îşi ameninţă pacienţii: dacă nu vă abţineţi de la sare, zahăr şi alcool, de la fumat, droguri şi nopţi nedormite etc, o să îmbătrâniţi urât şi mai devreme, o să suprapopulaţi spitalele şi cimitirele.
preoţii îşi ameninţă enoriaşii: dacă nu respectaţi cele zece porunci, o să vă ia dracu, în toate sensurile.

presa nu-şi ameninţă cititorii sau telespectatorii. presa urmăreşte doar cum se îndeplinesc profeţiile profesorilor, medicilor, preoţilor. totuşi, mulţi o urăsc. de ce oare?

10 comentarii:

  1. Ceea ce rostesc popii, medicii și profesorii nu sunt profeții : sunt porții de căcat, supradimensionate. Iar o bună parte a presei scurmă în mizerie, după ce aceasta s-a împuțit bine. Ca în cazul crimelor cu anchetatori proști,ultimul găsit la locul faptei e considerat vinovat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Elevii ajung foarte bine, chiar dacă nu învață : vezi membrii Parlamentului și ai Guvernului. Au învățat ăștia ceva la școală ?
    Oamenii se îmbolnăvesc și mor din cauza stresului, subnutriției și muncii în condiții improprii. Sarea, alcoolul și celelate sunt niște mofturi bune de băgat pe gât oamenilor serioși. Cunosc vreo două specimene din categoriile menționate de tine, care înghit, zilnic, câte doi litri de vodcă. Și strașnic le mai priește !
    Iar popii, în marea lor majoritate, nu respectă niciuna dintre cele zece porunci. Lor le merge și mai bine !
    Că mai sunt și preoți adevărați, față de care am toată stima, e altă poveste. Cu timpul, aceștia din urmă devin niște excepții...
    Dar admit și faptul că s-ar putea să mă înșel. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ok, si presa arata zi de zi lucrurile astea, pt ca asta e realitatea

    RăspundețiȘtergere
  4. securitatea era pui pe langa presa din ziua de azi...
    george, nu cred ca ai fi tare incantat ca in ultimele clipe ale vietii tale, sa-ti spuna reporterul la ureche: stai putin sa prindem bine cadrul si apoi n-ai decat sa mori...
    presa este o mare mizerie la ora actuala. impreuna cu televiziunile. pentru bani, calca pe demnitatea omului.

    RăspundețiȘtergere
  5. exagerezi, karina. am lucrat in presa cativa ani si stiu ce inseamna sa vezi teancul de ziare nevandute venite retur la redactie. ziaristii au nevoie de rating, altfel fac foamea, daca nu cauta/dau stirile pe care le vrea cititorul

    RăspundețiȘtergere
  6. Există o diferenţă între a spune ceva adevărat şi a spune adevărul. Să luăm un exemplu, ţii un blog de critică. O persoană are momente bune şi momente proaste. Îi postezi pe blog unul din momentele proaste, criticând-o. E adevărat ce ai scris despre ea? Este. Însă acea persoană nu se reduce la acel moment stupid pe care l-ai surprins tu, de aici provine neadevărul. Iar când blogul se umple treptat de astfel de momente, el devine o mizerie.

    Apoi, întreabă o elevă frumoasă de liceu ce aspiraţii are în viaţă. Şi pe urmă întreabă-te cine i-a insuflat acele înalte idealuri.

    PS: cred că ar fi util pe blog un widget cu ultimele comentarii / comentarii recente.

    RăspundețiȘtergere
  7. @lotus
    înţeleg că baţi tot spre presă. ştiu bine ce păcate are presa, ideea mea e, totuşi, că presa e de fapt oglinda în care ne uităm şi nu ne place ce vedem

    RăspundețiȘtergere
  8. Spre mass-media la modul general, şi nu afirm că nu există excepţii... Poate mai ales la publicaţiile/posturile locale sau cele cu tiraj mic.

    O oglindă mult mai bună a realităţii o constituie, cred eu, blogurile, deşi este adevărat că ele nu se opresc doar la aspectul informativ pe care îl are presa... Chiar şi aşa, ele sunt o oglindă fidelă a gândurilor autorilor lor. Şi aici lucrurile sunt pestriţe, există urât dar există şi frumos.

    RăspundețiȘtergere