luni, 11 iulie 2011

în alb/negru

fostul campion mondial la box, doroftei, a comentat pe un ton rezervat meciul lui lucian bute cu francezul mendy. din comentariul lui eu am înţeles că meciul a fost umflat mediatic, pt ca reţeta să crească. adică mai pe româneşte a fost o şuşă, sau cam aşa ceva, oricum mai puţin sport şi mai mult afacere. doroftei ar fi făcut bine dacă ar fi nuanţat, dacă ar fi completat că nu e vina lui bute. bute boxează cu cine îi spune ibf. ibf este doar una din cele vreo 5 federaţii internaţionale de box care organizează meciuri şi decernează titluri mondiale. dacă am compara boxul cu fotbalul, să zicem, e ca şi cum am avea simultan cinci campioane mondiale, ceea ce trebuie să admitem că e aberant. la box treaba funcţionează, dar nimeni nu poate exclude latura comercială a acestei situaţii.
rezervele exprimate de doroftei, un campion f iubit până mai ieri, l-au umplut de dejecţiile verbale şi borâtura comentatorilor de ocazie care populează internetul şi infestează agenţiile de ştiri.
- nu te atinge de campionul nostru de azi, tu eşti doar un fost campion, un expirat, asta e esenţa comentariilor anti-doroftei.
se pare că nu putem trăi decât în prezent, ca veselii aborigeni cu sârmă în nas, nu putem gândi decât în alb-negru, nu putem decât iubi/urî.
lumea fără nuanţe, fără spirit critic, este o lume oribilă.

8 comentarii:

  1. Complici prea mult o situație simplă : Doroftei are un dinte împotriva lui Bute. Și nu de ieri de azi. Sincer vorbind, și mie i s-a părut ciudată, ca să nu zic mai mult, căzătura francezului. O spun cu tot respectul pe care i-l port lui Bute. Dar atât !
    Și nu e vorba de a trăi în trecut sau în prezent. Doroftei nu e omul nuanțelor, ci doar al unor porniri viscerale. Tu ai văzut meciurile lui ? Era singurul învingător care mânca mai multă bătaie decât adversarii lui. În felul său, era un erou, dacă se poate numi așa un om care îmi stârnea o milă sinceră.
    Dorin are și el o scuză : în box se luptă cu pumnii și nu e loc de subtilități. Necazul e că el a uitat să-și scoată mănușile după ce a pierdut lamentabil titlul de campion mondial.
    Mihai Leu a vorbit, într-adevăr, ca un campion. Acum și întotdeauna !

    RăspundețiȘtergere
  2. ţinta articolului meu este pletora de comentarii anti-doroftei. punctul meu de vedere este că dorofei trebuie ascultat cu respect, pt ca si el a fost campion. faptul ca nu a facut greutatea la meciul acela putea sa i se intimple si lui bute, a fosat la cateva grame de dezastru. nu de la doroftei ma astept la nuante, ci de cei care comenteaza. meciul lui bute nu a convins pe multi, nu numai pe doroftei. e posibil ca el sa fie arar de bun incat mendy sa nu fi contat, dar e posibil sa fi fost aranjat un meci cu un adversar cu palmares construit. ar fi mult mai convingatoare niste meciuri de reunificare a tilurilor, nimeni n-ar mai avea nimic de zis, deci nici doroftei.
    faptul ca doroftei are un dinte impotriva lui bute nu e ceva rar in lumea romaneasca, indiferent de domeniu, sportiv, literar, politic etc

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.click.ro/sport/alte_sporturi/bute-sarbatorit-fratelli-iubita-apropiati_0_1209479134.html

    RăspundețiȘtergere
  4. de ce numai noi romanii ne denigram campionii sau personalitatile si le apreciem pe cele din strainatate?
    Doroftei, care stie cat de greu se obtine un titlu, trebuia sa respecte pe Bute.
    Doroftei, ca un mare campion, trebuia sa isi pastreze parerile, frustarile, invidia sau ce-o fi avand el si sa nu umbreasca momentul de glorie a lui Bute.
    dupa cate imi amintesc eu, Bute nu si-a exprimat parerea la adresa lui Doroftei.
    Bute este un mare campion!!! din toate punctele de vedere.
    in ultimul timp mass media a ajuns prima putere in stat...

    RăspundețiȘtergere
  5. indiferent ce performante va aduce Bute, Doroftei tot o sa protesteze...si pe langa el, multi dintre noi. ca asa suntem noi, romanii...

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca vrea sa unifice centurile, Bute o poate face linistit. Pana acum nu a vrut si da vina pe IBF. Bute e un boxer bun, nu e un mare campion. Mare campion esti cand boxezi cu campioni. Meciurile lui Doroftei erau adevarate, vedeai box de calitate. Eu nu pot sa-l ridic in slavi asa cum vad ca e trendul.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Invizibilul,
    am mai discutat cu tine chestia asta și mi-ai spus că Doroftei s-a întrecut cu boxeri de valoare. Mie, fără supărare, nu-mi plăcea cum boxa Doroftei. Mai mult se lupta ca un chior, ținându-și adversarul în brațe trei sferturi din meci și terminând meciul cu capul umflat. Niciodată nu erai sigur că a câștigat. Iar ăia care boxau cu el nu erau cine știe ce. De fiecare dată rămâneam cu impresia că s-au bătut doi amărâți.
    Problema este însă alta. Chiar dacă ar fi fost, la vremea lui, mai bun decât Ali ( Clay) sau Joe Louis, Doroftei ar fi trebuit să se abțină. Așa e civilizat. Să trăncănești ca ultima babă de pe șanț nu se potrivește cu condiția de campion. Părerea mea ! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Serban,
    Daca nu lupti cu un boxer din primii 10 ai categoriei, nu te poti numi mare campion. Cred ca aici suntem de acord. :)

    RăspundețiȘtergere