luni, 17 ianuarie 2011

pentru poetul mircea dinescu

niciun poet nu este poet tot timpul, nici isus nu a fost dumnezeu tot timpul.

omul şi poetul poartă acelaşi nume, dar au vieţile lor fiecare din ei.

se întâmplă ca omul să moară, dar poetul să trăiască mai departe, ba chiar mai intens. vasile cârlova sau nicolae labiş.

cu toţii cunoaştem oameni care supravieţuiesc ani buni poetului din ei. despre asta se cam tace, e un fel de respect.

probabil omul care îi supravieţuieşte poetului trebuie s-o facă discret. lumea e iritată de poeţii care au fost şi iată nu mai sunt. mircea dinescu e cel mai recent exemplu. dacă ar fi avut şi el norocul să-l calce tramvaiul după ce tipărise proprietarul de poduri ar fi fost încă un caz celebru la dosarul marelui poet mort de tânăr. aşa, prezent toată ziua la tv. nu e decât un fost-poet.

formularea asta mie mi se pare nedreaptă şi neadevărată, nimeni nu e poet tot timpul, nici isus nu a fost tot timpul dumnezeu.

câţiva ani am purtat proprietarul de poduri în buzunare, am obligaţia să spun că mircea dinescu e poet nu faţă de mircea dinescu, faţă de tinereţea mea.

10 comentarii:

  1. Iisus nu a fost surprins niciodată în Biblie spunând “ Eu sunt Dumnezeu.”
    Că Ființa lui Dumnezeu cuprinde Trei Persoane, nu doar una, deși Ființa lui Dumnezeu este una prin perfecțiunea legăturii între Cei Trei, este altceva...

    RăspundețiȘtergere
  2. @George Geacar: Corect! Insa Dinescu poate sa fie acuzat ca a uitat, pana la anulare, de poetul din el. Cazul invers este al lui Vosganian, care si-a ingrijit si incurajat si mai mult artistul din el.

    RăspundețiȘtergere
  3. @liviu drugă. dinescu a abandonat poezia, stim. dar rimbaud?
    pbl este că nu ştiu cât înseamnă cărţile lui pt cititorii tineri de poezie. de aia vorbesc despre percepţia mea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu daca poti spune cuiva fost poet, sau ex poet. Daca odata a fost poet, poet e pentru totdeauna.

    Karina, Isus nu a fost surprins in biblie (indiferent de ceea ce facea) e o afirmatie surprizatoare, amuzanta chiar pe care o retin

    RăspundețiȘtergere
  5. George Geacar, asa este, aveti dreptate. Poezia lui Dinescu nu mai inseamna poate mare lucru pentru majoritatea tinerilor de azi, insa am descoperit foarte recent, am si scris ieri pe blog, ca o parte din tineri inca mai au drag de poezie, literatura, arta - in general. La cenaclul "Pariu pe prietenie", de care zic, s-a citit din Dinu Flamand, de exemplu.
    Deci sperante in aceasta directie mai sunt, cu totul surprinzator pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dinescu scria frumos, inspirat, dar a fost tamponat de viziunea poetică promovată de lunediști și aprobată, justificată și fundamentată teoretic de Nicolae Manolescu... Dinescu a încercat să se ralieze la noul stil, dar în cele din urmă s-a lăsat păgubaș... Păcat că n-a scris în continuare în stilul său consacrat, chiar dacă nu i dse dădea atenție...

    RăspundețiȘtergere
  7. serban, e o nota de istorie literară binevenită.
    eu nu văd însă lucrurile strict din unghiul de vedere al lunediştilor sau al lui manolescu.

    în ce-l priveşte pe dinescu, punctul meu de vedere e clar: proprietarul de poduri e o carte buna, cel putin pt mine

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnul Google Chrome mi-a recomandat aceasta schimbare...Ma place asa mult ca nu se poate abtine sa nu imi faca cate un cadou la luna...

    RăspundețiȘtergere