luni, 31 ianuarie 2011

despre generaţia tânără

îmi pare rău s-o spun, dar mi se pare că mitul tinerei generaţii în romania de azi e cam spulberat prin părţile esenţiale.
tânăra generaţie vine şi schimbă treaba, face ca lucrurile să meargă mai bine, mai simplu şi mai eficient, sună bine, nu? combate inerţia de gândire şi acţiune, alege noul etc etc.
aşa să fie?

despre generaţia tânără de funcţionari în niciun caz n-aş putea da un răspuns pozitiv. de fapt, tocmai de la o întâmplare birocratică porneşte această postare. funcţionarii despre care vorbesc sunt tineri, lucrează la o firmă de leasing, au salarii motivante presupun, au calculatoare pe birou şi nu creion chimic după ureche, dar nu sunt în stare să-mi actualizeze  plata facturilor şi deconturilor. preferă să mă ducă cu vorba.  aaa, e şi ceva nou în atitudinea lor, îţi vorbesc f mieros. dar nu-ţi rezolvă nimic.

tânăra generaţie de politicieni?
adică eba, cristian boureanu ş.a.m.d?
au adus noul în politică?
să fim serioşi.
şi nu ei sunt pt mine dezamăgirea cea mai mare, ci intelectuali precum cristian preda. care practică acelaşi discurs demagogic, selectiv, întotdeauna pro domo, pe care l-ar practica oricine , fără prea multă carte.

despre tânăra generaţie de scriitori, discuţia e mai complicată. ea nu a dorit susţinere din partea bătrânilor expiraţi, dar nu a obţinut nici suportul tinerei generaţii de cititori a cărei sensibilitate pretinde că o exprimă. sau, dacă a făcut-o, nu e prea evident că ar fi făcut-o.

şi e cam greu de dovedit ceva cu o generaţie de cititori tineri care nu prea există

11 comentarii:

 1. Normal, tinerii sunt si ei rodul acestui ambient malign.
  Cat despre tinerii politicieni...uitati-va cine-i selecteaza.

  RăspundețiȘtergere
 2. da, suntem in tara lui "nu se poate". inotam intr/o materie vascoasa, probabil clei, ne vor gasi este milenii in chihlimbare

  RăspundețiȘtergere
 3. ai fost foarte delicat in exprimarea parerii despre tanara generatie...

  RăspundețiȘtergere
 4. in care secventa, karina? cu functionarii, politicienii sau scriitorii?

  RăspundețiȘtergere
 5. cu toti...fara deosebire. nu stiu daca merita atata atentie din partea ta. oricum ti-ai pierdut din timpul tau, sa scrii despre cei care nu au timp sa-ti dea niste informatii ce apartin strict de meseria lor. nu merita osteneala. a incercat si Caragiale dar n-a reusit:)

  RăspundețiȘtergere
 6. in ce/i priveste pe scriitorii tineri, nu sunt de acord cu tine, sunt poeti pe care i/am citit si/i respect/admir/iubesc. poate o sa scriu despre asta.
  sunt si prozatori tineri buni, dar romanele unor optzecisti aparute anul trecut au cam facut liniste

  RăspundețiȘtergere
 7. Generația tânără are, spre deosebire de altele, măcar amabilitate. Toți tinerii din lume urmează un anumit traseu : după o perioadă frenetică, de confuzie, se integrează tradiției create de părinți și bunici. Dar ce modele le oferim noi tinerilor ? Bâta și cureaua lată, mâna lungă și întinsă, apartenența la un partid de hoți sau de talibani...

  RăspundețiȘtergere
 8. da, sunt cativa scriitori tineri foarte buni, dar putini...
  si..Tomsa, ei nu zambesc din amabilitate ci din obligatie.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu cred ca tanara generatie are vreo vina. Noi suntem de vina, cei care am predat stafeta. Nu le-am lasat nicio mostenire, decat tare sociale. Generatia tanara pe care o astepti tu va veni, dar mai tarziu, va fi alta generatie tanara.

  RăspundețiȘtergere
 10. In privinta domnului Cristian Preda, mi-as permite sa va contrazic: dintre politicienii tineri este cam singurul care stie ce este aia politica adevarata si care a citit tot ce inseamna carte de reflectie asupra politicii. Mi-a fost profesor in mai multe randuri si pot spune, fara sa infloresc, ca este un profesor de calitate. Ca-i partizan, este adevarat, insa este om onest. Partizanatul sau nu-i suparator si nici demagogic, asa cum este cel cel practicat de TRU. Ca spune enormitati, cum a fost cea din articolul cuprins in faimosul numar din Dilema dedicat "cazului Eminescu", nu-i fapt de laudat. Cine nu este prost sau nebun macar o data in viata sa?
  Parafrazand o vorba faimoasa, as spune ca prefer sa gresesc alaturi de Cristian Preda, decat sa am dreptate cu Ponta, Boureanu sau Tusa.

  RăspundețiȘtergere
 11. @bricabrac
  domnul cristian preda nu a schimbat nicio virgula din discursul demagogic si manipulator pedelist, nu a adus innoirea asteptata de la un om instruit si inteligent. ma tem ca nici nu conteaza intr/o competitie interna din pdl, cu elena u. sau eba.

  RăspundețiȘtergere