marți, 1 februarie 2011

un film românesc. românesc?

Le concert Poster

Director: 

Radu Mihaileanu

Writers: 

Radu Mihaileanu (scenario)Matthew Robbins(collaboration)and 3 more credits »

Thirty years ago, Andrei Simoniovich Filipov, the renowned conductor of the Bolshoi orchestra, was fired for hiring Jewish musicians. Now a mere cleaning man at the Bolshoi, he learns by accident that the Châtelet Theater in Paris invites the Bolshoi orchestra to play there. He decides to gather together his former musicians and to perform in Paris in the place of the current Bolshoi orchestra. As a solo violin player to accompany his old Jewish or Gypsy musicians he wants Anne-Marie Jacquet, a young virtuoso. If they all overcome the hardships ahead this very special concert will be a triumph.

un film românesc pe care am putut sa-l urmăresc relaxat, tensionat, interesat si, in unele momente chiar entuziasmat.
un film fără dialoguri chinuite. un film cu scenariu consistent, cu carne, şi nu scheletic, aproape reportaj, ca alte filme româneşti, unde intenţiile sunt de nota 10 şi realizările de 7.
un film în care se vorbeşte în rusă şi în franceză, nu e vb de nimic românesc. sunt faze est-europene mizerabiliste în care, dacă vrem neapărat ceva specific naţional, ne putem regăsi: în aeroport ţiganii din orchestră folosesc timpul de aşteptare pt a comercializa paşapoarte confecţionate pe loc, la paris, instrumentiştii ţigani şi evrei se împrăştie imediat după cazare prin pieţe şi pe străzi ca să scoată un ban din comercializarea caviarului rusesc, sau din cântatul pe străzi.
accentul nu e pe pitoresc, nici pe politic, nici pe social, nici pe drama umană, ci pe toate acestea la un loc şi încă ceva pe deasupra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu