luni, 9 ianuarie 2012

specific naţional. sau multinaţional

comunismul ni l-au adus ruşii pe tancuri. noi n-avem nicio vină, noi eram cu oile şi doineam mioriţa din fluieraşul de os, de soc sau de fag, cum se nimerea, iar istoria dădea peste noi ca un jeep peste un amărât de logan.
unii dintre noi au colaborat cu ruşii care ne-au adus comunismul, au colaborat cu dej, cu ceauşescu, cu securitatea, dar ce vină au ei? au colaborat şi ei, au luat şi bani pt asta, aşa era sistemul, ce să faci, aşa se câştigau banii atunci, făcând rău semenilor tăi, băgându-i prin puşcării, sau doar procopsindu-i cu un dosar ca un bolovan legat de gât. aşa e viaţa, ne ridicăm pe cadavrele altora. ca gazaţii de la auschwitz.

istoria e de vină, nu ne lasă în pace. noi n-am vrut nimic, nici război cu romanii (sau cu dacii, depinde de perspectivă, dar parcă dă mai bine dacismul, nu?), nici cu migratorii, noi n-am vrut feudalism, noi n-am vrut capitalism, noi n-am vrut comunism, noi nu vrem capitalism din nou. noi n-avem nicio vină, de vină sunt alţii.

bine, turnam la securitate (unii din noi), scriam romane la comanda socială şi de partid, laudam colectivizarea şi naţionalizarea, lăudam ctitoriile comuniste, canalul dunăre-marea neagră unde au murit zeci de mii de oameni nevinovaţi, dar ce, o făceam din convingere? altceva aveam noi în sufletul nostru. aveam gândire evazionistă, ascultam europa liberă, purtam blugi şi plete ca-n occident, dar turnam la securitate ca-n orient. aşa e specificul nostru naţional. avem personalitate dublă, aşa rezultă din cărţile noastre de istorie, îi băteam pe turci de câte ori îi prindeam prin rovine şi noroaie şi bălţi şi apoi îi cocoşam cu desagi plini cu mahmudele şi icuşari. tribut, de! ca să nu uite cum i-am snopit în bătaie. aşa suntem noi, dar ce suflet avem! ce poeme scoatem din suflet! da, turnam la securitate (unii din noi), luam banii pe turnătorie, ne îmbătam din banii ăia, observaţi drama noastră? dar ce poeme scriam după aia!
bune de premiat.

4 comentarii: