sâmbătă, 9 aprilie 2011

şpringarul

ştiţi ce este un şpringar, sau nu ştiţi. celor care nu ştiu le spun că şpringarul este intelectualul spărgătorilor.

este bine îmbrăcat, politicos, ferm în atitudini, capabil să poarte o discuţie. n-ai bănui că e hoţ, cînd îl vezi în lume.

şi ca meseriaş - ca hoţ, adică - este un profesionist, un perfecţionist. are instrumente de lucru inteligente, se bazează pe creier în meseria lui, nu pe muşchi. nu loveşte oriunde, ci numai acolo unde merită, apartamente sau case unde prada poate fi consistentă. nu merge la întâmplare, studiază din timp victima şi casa ei, programul zilnic, momentele propice pt atac. dacă este surprins în faţa uşii, se comportă normal, ca omul în faţa casei lui, iar dacă trecătorul ştie că nu e casa lui, are variante de rezervă, îl căuta pe proprietar, sau a nimerit din greşeală. nici dacă e surprins în apartament nu-şi pierde sângele rece, e de la gaze şi au reclamat vecinii miros suspect. etc. de aceea şpringarul trebuie să fie un bun comunicator şi să speculeze deficitul de informaţie al martorilor nepoftiţi sau al victimei. şpringarul se bazează pe surpriza persoanei sale - lumea nu ştie cine şi ce este el de fapt - şi pe bunacredinţa, ca defect, a oamenilor. omului nu-i trece prin cap din prima că are în faţă un hoţ.

politicianul-şpringar este o noutate.
el nu discută despre situaţia cetăţeanului, vehiculează cifre. dacă tu zici că românii o duc rău,  a crescut exportul, zice el. 
şi preţurile, zici tu, cetăţeanule de rând. şi datoria ţării...
eh, nu sântem în situaţia altora, totuşi... uitaţi-vă la greci!
la ce, la salariile lor?
hai, dom'le, românii o duc bine, nu-mi spune mie...
ş.c.l. 
politicianul-şpringar e setat să nu recunoască niciodată nimic. partenerii lui de emisiuni televizate sunt atât de fraieri încât intră în jocul lui: se străduiesc să-l convingă că n-are dreptate. şi în felul acesta îl creditează, când de fapt ar trebui să-l ignore.

dar de ce e şpringar un asemenea politician?
pt că el nu este ce pare, nici el nu crede ce spune, dar trebuie s-o spună pt că din asta trăieşte. din minciuni şi din aparenţe.


2 comentarii: