miercuri, 6 aprilie 2011

singur pe blog (romanţă)

blogul cultural (literar), cartea electronică sunt atacuri f. violente la adresa cărţii. cu toate astea, târgurile de carte, lansările de carte expun anual, lunar, săptămânal şi zilnic puhoaie de cărţi. n-am putea, într-o viaţă de om, nici să le atingem cu un deget, darmite să le citim pe toate.

blogul cultural ar trebui să concureze cartea? adică să existe bloguri cu poezii, bloguri cu proză, cu critică literară, jurnal etc. mie, unul, nu mi-ar plăcea. blogul trebuie să fie diferit. autorul blogului este chiar în spatele textului, îl poţi interpela pe loc. autorul de blog e omul de aproape, nu un nume pe-o carte, are pasiuni şi slăbiciuni, are opinii şi subiectivisme căutate de cititori mai ceva decât opera. sau "opera".

în cele câteva luni de când hoinăresc pe bloguri, m-am convins că există cititori pt orice. calitatea sau noutatea literară nu prea contează. diversitatea, amuzamentul, atenuarea singurătaţii, exprimarea unor ofuri sau chiar a unor ranchiune personale primează. pt fiecare dintre acestea există cititori.

unele bloguri culturale (literare) produc la un moment dat cărţi. asta înseamnă că mental blogul se subordonează ideii de carte. cartea încă este autoritatea, blogul e doar un timid aspirant. dacă va continua să concureze cartea, blogul va rămâne o copie palidă. dar nu cred că se va întâmpla aşa.

6 comentarii:

  1. pt mine cartea nu e o autoritate, ci doar o modalitate mai usoara de citit. se pare ca imbatranesc, inainte citeam mult mai usor carti in format electronic, carti la care nu ai puta ajunge decat asa.

    in acelasi timp, iubesc cartile facute cu arta, dar asta e deja rar la noi

    RăspundețiȘtergere
  2. pt majoritatea inca e.

    se gasesc e-books si in romania la vreo 7 milioane, f confortabile la citit, cu aspect de foaie de hartie, cu posibilitatea de a asculta textul (cu voce masculina sau feminina, optional!)

    RăspundețiȘtergere
  3. a, stiu ca se găsesc. dar o sa citesc din ce in ce mai putin pt ca nu mai pot da bani pe carti.

    RăspundețiȘtergere
  4. "cartea încă este autoritatea, blogul e doar un timid aspirant."

    Aşa este!

    Vreau să arăt printr-un exemplu ceea ce se întâmplă în schimb azi cu Cartea: să te autopublici, cu puţini bani, pe care sigur nu-i recuperezi, poţi să-ţi scoţi o carte la cine ştie ce editură -ce contează editura!

    În schimb într-un timp relativ scurt volumul ajunge în sfera maculaturii, natură uzată, copaci tăiaţi degeaba.

    În schimb blogul nu dăunează chiar aşa de tare şi este mai aproape de cititor după cum ai şi menţionat).

    Eu rămân la dorinţa de a nu publica nimic pe hârtie!

    RăspundețiȘtergere
  5. eu nu inteleg faza cu 'cartea e autoritatea', am citit prea multe aberatii pe hartie, ba chiar si editii de lux.

    RăspundețiȘtergere
  6. mă refer la conştiinţa publică, ea acordă autoritate cărţii (atât cât îi acordă). blogul e considerat ceva marginal, o curiozitate, un moft.

    sunt de acord ce ce spuneţi, într-o anumită măsură, dar încerc să apreciez lucrurile obiectiv şi aşa cred că stau la momentul acesta.

    RăspundețiȘtergere