joi, 25 noiembrie 2010

despre plictiseală

astăzi lucrând cu elevii de-a şaptea pe textul florin scrie un roman de m. cărtărescu, la un moment dat le-am cerut să aleagă secvenţa preferată  între una cu haiduci şi alta cu copii cam de vârsta lor. copiii au selectat partea cu haiducii şi mi-au spus şi de ce. pentru că e mai spectaculoasă.
dar dincolo e vorba de copii care vorbesc ca voi, zic marfă, la pariu, capre (referitor la fete), se dau cu rolele etc, am observat eu.
daaa. dar e banal, plicticos, e ceva obişnuit.
viaţa voastră e plicticoasă?
păi cam e.
compunerile lor de genul o întâmplare deosebită       încep aproape invariabil aşa: într-o zi mă plictiseam, n-aveam ce face... şi continuă cu scene incredibil de incoerente şi absurde.
e o problemă plictiseala în rumenia. ne plictisim de mici, ne plictisim toată viaţa.
în fotografie e dunărea la eşelniţa, debarcaderul din dreptul casei de vacanţă a lui nea gogu. nea gogu e un bărbat singur, vara închiriază mansarda casei. lângă el stă o batrână de 90 de ani, al cărei unic fiu trăieşte în suedia. bătrână stă toată ziua cu ochii pe casa vecinului când el lipseşte. aţi udat florile? unde sunt iepurii ăia? în malul apei, oameni cu puteri pe care noi n-o să le avem niciodată şi-au construit vile. toată clisura dunării e plină de vile pe malul românesc. zici că e coasta de azur. malul sârbesc e pustiu. pe malul românesc vezi ici-colo canistre ruginite de benzină. pe malul sârbesc nu vezi ţipenie de om.
vin oameni de peste tot, am văzut pe vaporaş şi o englezoaică, să vadă clisura, noua atracţie turistică of romania şi să se fotografieze cu capul lui decebal.

plictiseala en miettes e suportabilă. de fapt, e interesantă.

6 comentarii:

  1. Banuiesc (desi as putea sa ma insel) ca elevii te-au convins sa-ti faci blog. Si foarte bine ai facut. Articolele sunt scrise cu nerv, cel putin pana acum si cu un fin ochi critic.
    Nu te descuraja daca nu esti criticat, unii s-ar putea sa te urmareasca fara sa lase vreun semn.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai e ok. ce sa mai spun... bine ati venit, dorian duma si karina!

    RăspundețiȘtergere
  3. mult succes la blog, imi place cum e conceput!

    RăspundețiȘtergere
  4. Serban Tomsa are niste prieteni deosebiti!

    RăspundețiȘtergere