vineri, 7 octombrie 2011

nobel jobs

premiul nobel în zilele noastre nu are cum să se mai acorde pt motive strict literare. din simplul motiv că astăzi tehnicile literare se învaţă, există o mulţime de mijloace la îndemâna unui tânăr talentat să scrie excelent şi chiar mai mult decât atât. există cărţi, există şcoli, există maeştri... doar să vrei, şi devii scriitor. există mulţi tineri care învaţă să scrie destul de repede, îi vedem peste tot.
deci e nevoie de mai mult ca să aspiri la un premiu de valoarea pecuniară a premiului nobel. recunoaştere nu prea oferă acest premiu, uitaţi-vă pe lista ultimilor ani de nobelişti literari şi o să vedeţi că pe unii lumea i-a contestat imediat ce au luat premiul, iar pe alţii i-a uitat.
e nevoie de destin ca să aspiri la premiul nobel. dacă erai din est, era o şansă pe vremea comunismului fiind dizident, anticomunist. astăzi, ce să mai faci dacă eşti din est? să cânţi în corul prezidenţial? pe motiv că prezidentul luptă pt o cauză bună? ridicol.


steve jobs a murit, deşi era genial, deşi era budist, deci tolerant, şi nu fanatic precum creştinii sau musulmanii, deşi era vegetarian. atunci, cum trebuie să fim, dacă steve jobs a murit deşi era aproape perfect?
întrebarea e retorică, sigur, ştiu că nu e raţiune acolo unde nişte schimburi moleculare, nişte reacţii chimice decid totul.

5 comentarii:

  1. de primul laureat pentru Literatură îşi mai aduce aminte cineva, a fost un mare scandal atunci!

    mi-a plăcut postarea, dar mai ales titlul!

    RăspundețiȘtergere
  2. iar herta muller pe câţi a deranjat cu nobelul ei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a plăcut mult ce ai scris despre Steve Jobs. Cu faptul că nu e posibil să se mai acorde Nobel-ul pentru merite strict literare nu sunt de acord, dar nu vreau să te contrazic. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ar trebui să mă contrazici, dacă nu eşti de acord, altfel cum discutăm? chiar aş vrea să aud un nume de premiant nobel pt merite strict literare în ultimele decenii. adică fără nicio trimitere la persoana lui publică, la mesajele lui, la audienţa pe care o are, ci doar la faptul că scrie bine.
    câţi nu scriu bine şi nu iau premiul nobel? ulici ar face azi o lista cu trei-patru alternative pe fiecare an, nu cu una...

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, problema e delicată. Nu sunt de acord cu felul în care procedează cei care decernează premiul respectiv. Impesia mea este că se dă mai mult pentru altceva decât pentru literatură și asta îmi amintește de un director de școală care urla prin ședințe că profesorii trebuie să facă lucruri în plus pentru a primi salariul de merit. El făcea, într-adevăr, multe, dar nu-și ținea cursurile. Cam așa și cu unii dintre premiați : au merite în plus, dar opera lor e cam subțire. În fond, ai dreptate, dacă ne uităm pe lista laureaților vedem că puțini au fost recompensați pentru merite strict literare. Totuși, sunt și din categoria asta : Gunter Grass ( 1999), Marquez (1982 ), Canetti ( 1881 ). Așa a fost totdeauna : după o serie de autori contestabili, apare câte unul căruia nu i se poate reproșa, literar vorbind, nimic. Iar Ulici știa el de ce întocmea niște pomelnice . sunt mai numeroși marii scriitori care nu au primit Nobel-ul decât cei care s-au bucurat de el. Asta e.

    RăspundețiȘtergere