miercuri, 19 martie 2014

întrebări grele, nexam răspuns. un text în loc de

cititorul de poezie era un bărbat destul de tânăr, nel mezzo del camin, dar vremurile erau grele. vremurile erau grele, pt că așa se spunea oficial, la tv, nu pt că el, soția și copilul lor, o fetiță, ar fi apucat împreună și altceva. vremurile, pt ei erau așa, ca-ntotdeauna. el și soția citeau, fetița se juca singură, n-avea ce face. mai asculta și povești la pick-up, carpănul naibii, o ucis boii, parcă nu era așa de înalt.
cititorul de poezie se uita pe fereastră, era duminică după-amază, un moment foarte trist. duminica după-amiază nu aveau unde să se mai ducă, trebuiau să-și pregătească lucrurile pt săptămâna ce avea să urmeze, pt munca lor din care trăiau. planuri de lecții, planificări, alte și altele. decât să stea și să simtă cum se face încet-încet luni, cititorul de poezie se uita pe fereastră.
mare lucru nu era de văzut, era parcarea de ciment dintre blocuri, erau grădinuțele de lângă blocuri, unde se ofileau iarba și floricelele noaptea de frig, iar acum încercau și ele să se încălzească puțin. iar în iarbă era ceva negru, un pantof, cred, își zise cititorul de poezie, întorcându-se la masa de scris planificări, planuri de lecții, alte și altele.
a doua zi, cititorul de poezie, se trezi dis-de-dimineață grăbit să nu piardă autobuzul, se îmbrăcă, se încălță și
nu putu de fapt să se încalțe, îi lipsea un pantof din singura pereche pe care o știa la ușa de la intrare, sub cuier. un pantof nu era și pace. cititorul de poezie își aminti de pantoful din iarbă, văzut aseară, dădu fuga în papuci, îl luă și se întoarse repede să vadă dacă se potrivește. nu numai că se potrivea ,dar era chiar pantoful lui, geamănul celui de sub cuier.


am scris asta pt că ieri am citit o carte de poezie care nu mi-a plăcut, deci nu aveam ce să scriu despre ea. volumul aparține unui poet cunoscut, asta nu o împiedică să conoteze în vid, cum zicea prietenul meu, mort de un an, marius bădițescu.
și acum stau și mă întreb de ce-o fi scris-o așa la plezneală?
de ce-o fi aruncat fetița pantoful tatălui ei pe fereastră?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu