sâmbătă, 4 decembrie 2010

fără dulcegării

sunt un mic producător de zahăr, am o făbricuţă, un plasament bun, în sânge. dar e criză, desfacerea merge prost. îmi iau glicemia la două ore după masa de dimineaţă şi cifra de afaceri de pe ecranul indiferent mă pune pe gânduri. organismul meu produce zahăr fără să mă întrebe, împotriva voinţei şi interesului meu. cine are nevoie de zahărul meu din sânge?

zahărul e o formă de energie conservată, iar eu m-am obişnuit să merg cu maşina de ici-colo. nu mai consum energia de la pachet şi ea se răzbună în felul ei, îmi face rău.

am mers pe jos  - căci esta e soluţia, mersul pe jos -  dar nu mi-a plăcut. oraşul arată nasol dacă mergi pe jos, şi eu n-am mai mers de doi ani. mergi pe jos, vezi mizeria, simţi agitaţia oamenilor şi violenţa. sunt vremuri de supravieţuire, vremuri urâte. în asemenea vremuri, oamenii se calcă în picioare pentru o gură de aer, construiesc piramide ale salvării ca în camerele de gazare naziste, dacă aţi văzut imagini.

mersul cu maşina personală binedispune. chiar şi noaptea pe ploaie. asfaltul negru şi ud străluceşte, semafoarele şi stopurile maşinilor varsă băltoace roşii tremurătoare. neoanele.

oamenii merg de colo-colo, şi dacă ploaia şi frigul nu îi opresc înseamnă că are sens ce fac ei, are o importanţă ştiută de ei şi este de-ajuns. este un rost în lucruri, dacă vrei poţi să-l vezi, dacă nu îţi vezi de treabă, e o mare probă de civilizaţie să-şi vadă fiecare de treaba lui.

roţile fâşâie, mergi înainte, lumea se schimbă, vezi mereu altceva. dar zahărul se adună.

10 comentarii:

  1. depinde de gust si de moment. un pahar cu apă rece merge în iulie. ştii cum se spune, rahat cu apă rece. dar acum, în decembrie merge vin fiert. eu însă mi-am terminat de băut cănile de vin fiert, din păcate.

    RăspundețiȘtergere
  2. o dulceata merge oricand cu un pahar cu apa rece:) zahar nu ai voie, vin nu, prin urmare ramane paharul cu apa rece:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai ții minte marca de coniac pe care l-am băut în 1984 ( fiecare câte o sticlă de 750 ml ) ?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu mai ţin minte marca... era un coniac bun, care imi placea, milcov, dar nu stiu daca e ăla...

    RăspundețiȘtergere
  5. Târnave... Era formidabil... Așa ceva nu mai există acum... Și nici noi nu mai bem... :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar tare mi-aș dori să repetăm isprava... :)

    RăspundețiȘtergere